vineri, 9 octombrie 2009

Palatul de Cristal din Parcul Retiro(Madrid)


   Daca planurile voastre de vacanta includ si Madridul, in lista obiectivelor turistice cu siguranta se va afla si parcul Retiro,cel mai mare si mai popular parc al capitalei.Este locul ideal pentru relaxare,aer proaspat(in metropola!!!), multa umbra (vara sunt 40 grade), dar si multe lucruri interesante de vazut.Unul dintre ele ar fi Palatul de Cristal.
   A fost construit in 1887 cu ocazia Expozitiei de plante din Insulele Filipine,sarbatorita chiar in acel an.Structura sa este din metal,fiind in totalitate acoperita de placi de sticla,de aici provenindu-i si numele.
La picioarele sale există un lac artificial, cu arbori crescuti in interiorul lui,a caror principala caracteristica este chiar asta,ca o parte din trunchi si radacinile lor sunt sub apa.
Dar, palatul a fost parţial o încercare de a arăta Europei maretia Spaniei.Construit de Ricardo Velázquez Bosco,proiectul constructie a fost inspirat de Crystal Palace(Paxton) din Londra.
Astăzi, după renovarea din 1975, palatul are un aspect original.Dar rolul sau nu va mai fi acelasi, deoarece numai în 1992 au fost inaugurate la Madrid, 3 sere.Este posibil sa nu mai aiba o functie fixa.Momentan se realizeaza expozitii de arta contemporana, dar, datorită naturii temporare a acestor expuneri,întreţinerea lor necesită o cantitate mare de bani,bani pe care i-ar economisi daca i-ar gasi o intrebuintare permanenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu