Unul dintre edificiile cele mai misterioase de la Roma este Panteonul care, dupa cum spun legendele, este construit in asa fel incat atunci cand ploua apa nu intra prin deschizatura din tavan. Conform istoriei, legenda contine farame de adevar. Panteonul din Roma, construit in 27 i.Hr. de catre Agrippa si reedificat de catre Adrian (110-125), a fost initial loc de rugaciune pagan devenind apoi biserica crestina si mausoleu pentru oameni ilustri (unele dintre personalitatile ingropate aici sunt Vittorio Emanuele II si Umberti I).Deci totusi, intra sau nu apa?
Cupola, construita din ciment amestecat cu tuf vulcanic si piatra ponce, se ingusteaza treptat pana spre centru, unde se gaseste singura feresatra din biserica, numita oculus, avand un diametru de 9 metri. Panteonul nu este protejat de o cupola inchisa atat din motive tehnice (cupola s-ar fi prabusit din cauza greutatii) si simbolice (pentru a comunica direct cu divinitatea).
Cand ploua, deschizatura creaza un curent de aer ascendent care duce la imprastierea picaturilor de apa. Astfel ca, chiar si atunci cand afara ploua cu galeata, senzatia este ca inauntru ploua mai putin. Senzatie realizata de faptul ca, canalele de scurgere a apei sunt orientate central si nu lateral, impiedicand formarea baltoacelor. Alti observatori, mai sceptici, spun ca pur si simplu legenda este fructul unui efect optic: pentru ca omul nu este inconjurat de ploaie si conul de apa este limitat, ploaia apare mai putin intensa decat este cu adeverat. (timpultau.ro)
vineri, 9 octombrie 2009
De ce nu ploua prin gaura Panteonului din Roma?
Inca nu sunt pe deplin multumita de raspuns, dar iata singura explicatie care am gasit-o pe net:
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
E doar un basm faptul ca apa de ploaie nu intra prin "oculus"! Ei bine, am fost acum o saptamana la Roma si dupa o poaie de vara am vizitat Panteonul. Stiind de aceasta legenda, ca apa nu patrunde prin oculus, am vrut sa ajung in centrul Pantheonului dar zona era delimitata de stalpisori de protectie a zonei centrale in care se mai zareau vag urmele ploii de vara... E insa foarte istet conceputa podeaua acestui monument, fiind usor inclinata catre gauri bine deghizate care preiau aceasta apa pluviala. Daca vreti, va remit si fotografii cu apa baltind in centrul Panteonului.
RăspundețiȘtergereSe putea ca farmecul unei povestiri si misterul constructiei sa nu fie "demolate" de-un destept ? Nu!
RăspundețiȘtergere