miercuri, 7 octombrie 2009

Casa care danseaza (Dancing house)



  Construita intre anii 1992 si 1995, de arhitectul ceh Vlado Milunic impreuna cu arhitectul canadian Frank Gehry, "casa care danseaza" este considerata una dintre cele mai controversate cladiri din Praga.Datorita asemanarii sale cu o pereche de dansatori cladirea mai este cunoscuta si sub denumirea de Ginger si Fred(dupa dansatorii Ginger Rogers si Fred Astair).
Edificiul, care se întinde pe o suprafaţă de 5400 m2, a fost construit din oţel, sticlă si beton prefabricat,cu un total de cheltuieli de $ 9,000,000.
Situata intr-o zona cu cladiri apartinand secolului XVIII si XIX,"The Dancing House" este impartita in doua corpuri centrale:primul este un turn de cristal care se inchide la jumatatea inaltimii si care este sustinut de doi piloni circulari, iar cel de al doilea corp este contruit paralel cu raul iar ferestrele ii sunt distribuite in mod aleatoriu.

Casa care danseaza sta printre cladiri construite in stilul neo-baroc, neo-gotic si art nouveau pentru care a devenit Praga cunoscuta.De fapt este o cladire de birouri dar, cu toate acestea, puteti vizita restaurantul frantuzesc de pe acoperisul ei, de unde puteti admira raul Vltava si Castelul Praga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu