Se spune ca orasul a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea si ca servea ca statiune montana pentru nobilimea incasa. Aici existau temple si palate, statui si monumente dedicate zeitatilor incase si curti unde locuiau slujitorii. in oras nu se aflau niciodata mai mult de 1000 de locuitori, iar in timpul sezonului ploios, cand nobilimea nu calca prin aceste locuri, numarul rezidentilor permanenti nu depasea 100. Asadar, in momentul actual, statiunea montana a incasilor este cel mai important obiectiv arheologic din America de Sud, vizitat de turisti. Din 1983 a devenit zona protejata de UNESCO, organizatie care incearca sa ia masuri pentru prevenirea distrugerii acestui loc de catre turisti (in 2006, aproape 800.000 de oameni au vizitat Machu Picchu).
Si iata ce au admirat aici. In vremurile bune, complexul era impartit in trei zone: zona sacra, zona oamenilor de rand si zona preotilor si a nobilimii. in zona sacra pot fi vazute Templul Culorilor, Intihuatana si Camera cu trei ferestre, toate dedicate lui Inti, zeul soarelui si totodata zeitatea incasa suprema. in zona nobilimii sunt casele in care stateau nobilii (adevarate palate avand camere trapezoidale), iar in cea populara locuiau servitorii. De asemenea, aici mai exista Mausoleul monumental, o statuie cioplita in piatra, goala pe interior si folosita pentru ritualuri si sacrificii. Stilul arhitectonic incas este prezent pretutindeni. Marturie stau zidurile de piatra construite din blocuri perfect imbinate. Se spune ca incasii nu au folosit niciodata roata. Chiar si in zilele noastre e imposibil de explicat cum au fost deplasate aceste blocuri imense de piatra. Parerea unanima este ca, pentru a le impinge pe planuri inclinate, s-a uzat de forta umana. Complexul Machu Picchu fascineaza turistul prin cele peste 140 de constructii si peste 100 de randuri de trepte, majoritatea sapate in blocuri compacte de granit. De asemenea, de interes istoric si arheologic sunt sistemele de irigatii si drumurile construite de incasi.
Cum ajungeti la Machu Picchu? Destul de simplu sau de complicat. Depinde cum vedeti un zbor de cateva ore pana intr-o capitala europeana, urmat de un zbor de vreo 15 ore pana in Lima sau La Paz (Bolivia) si de un altul mai scurt pana la Cusco... Suna bine, nu? Asta presupunand ca aveti viza pentru Peru. Iar viza pentru Peru este o adevarata bataie de cap: o puteti obtine de la Paris, insa, daca mergeti printr-o agentie de turism, ar trebui sa fiti scutiti de aceasta grija. Priviti imaginile, cantariti cele scrise mai sus si decideti daca vreti sa mergeti. Sfatul meu este sa nu ratati Machu Picchu, daca aveti ocazia. Face parte dintre acele locuri care trebuie sa apara pe lista de "de vazut" a oricarui turist care se respecta.
Se spune ca Autoritatea pentru turism din Nepal a folosit imagini cu Machu Picchu pentru a promova turismul din tara de la poalele Himalayei. Peruanii s-au sesizat prompt, iar reclama a fost scoasa de peste tot. Cum ar fi sa folosim si noi Turnul Eiffel intr-un spot pentru Bucuresti? (travelworld.ro)
multumsc mie ^:)^
RăspundețiȘtergereai un blog extraordinar de interesant:P tot asa
RăspundețiȘtergere