luni, 18 ianuarie 2010

Angkor Wat

În ciuda faptului că o ţară precum Cambodgia încă se mai zbate în sărăcie, este imposibil să nu iei în calcul istoria ce o ascunde acest teritoriu. Situat la circa 300 de kilometri de Phnom Penh, capitala Cambodgiei, Angkor Vat este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din lume deoarece adună pe teritoriul său peste 1.000 de temple. Aceste construcţii au pornit de la câteva cărămizi aranjate haotic; astfel s-a ajuns la construirea celui mai mare templu (în sens de construcţie religioasă) din lume: Angkor Wat. Este greu de găsit un loc precum Angkorul, deoarece aici a înflorit o întreagă civilizaţie într-un mediu natural ostil (junglă, munte, deşert) unde s-au construit "oraşe-opere de artă" de o valoare artistică uluitoare, iar în cele din urmă această civilizaţie a dispărut subit în neant.
Dar turiştii nu vin aici pentru hotelurile de 5 stele, ci pentru a cunoaşte trecutul unui imperiu.
Timp de aproape şapte secole (aproximativ 800-1500), Angkorul a fost capitala Imperiului khmer, care a condus toată partea aceasta de lume numită Asia de Sud-Est. După care o întreagă civilizaţie a dispărut inexplicabil. S-au lansat numeroase teorii, dintre care cea mai credibilă este aceea că au fugit din calea invaziei thailandeze care era iminentă.
Tărâmul magic al templelor

La nord-vest, Angkor - locul în care regii khmeri şi-au stabilit capitalele începând cu veacul al IX-lea - este vatra unei civilizaţii puternice, bine organizate. O demonstrează arhitectura templelor, sculptura, basoreliefurile, dar şi un sistem de irigaţie foarte elaborat.
Angkor Wat, clădit în provincia Siem Reap, este cel mai mare templu din lume. A fost redescoperit, după ce foarte mulţi ani jungla îl ascunsese, sechestrându-l în uitare. În întregul său, complexul, cuprinzând şi pădurea din împrejurimi, înconjurată de un şanţ de apă, măsoară 400 de kilometri pătraţi.
Perioada de glorie a Angkorului s-a întins pe mai bine de şase sute de ani, între secolele al IX-lea şi al XV-lea. În acele vremuri, Imperiul khmer devenise unul dintre cele mai puternice regate asiatice ale sud-estului. Jayavarman II, acela care-şi spunea sieşi Devaraja ("un rege bun"), şi care în 802 a pus bazele imperiului, poate fi considerat stăpânitorul de la care a început totul.
Între extraordinarele comori, templul hindus Angkor Wat, pe care regele Suryavarman II l-a ridicat între 1113 şi 1150, a rămas până astăzi cea mai mare piramidă a Asiei. Măsoară 65 de metri înălţime; cele mai importante ornamente sunt nimfele (Apsara), peste 300, fiecare modelată în stilul său. Basoreliefurile de pe templul central, susţinut de patru turnuri în forma florii de lotus, povestesc scene din bătăliile regatului şi sunt de o frumuseţe covârşitoare.
Angkor Wat este cel mai bine conservat şi singurul care şi-a păstrat semnificaţia religioasă încă de la întemeiere: mai întâi hindus, dedicat lui Vishnu, apoi buddhist. Este simbolul Cambodgiei, principala atracţie a ţării, motiv pentru care ocupă un loc de cinste pe steagul naţional.

Multumesc Ralu!>:D<

 

Un comentariu: