luni, 21 decembrie 2009

Moscheea de la Djenne-un post pentru a mai uita de frigul de afara

Lumea este plina de constructii exceptionale facute cu mare maiestrie de mana omului. Unele au devenit celebre pentru profunda lor semnificatie religioasa, in timp ce altele sunt adevarate minuni ale tehnicii si ingeniozitatii umane.

Exista insa si constructii ciudate, unice in lume, despre care se vorbeste mai rar desi sunt cel putin la fel de impresionante.
Moscheea de la Djenne

Cea mai mare cladire din lume facuta din pamant, Moscheea de la Djenne, este construita in Mali, tara situata in vestul Africii. Ridicata intre anii 1906-1907, pe vremea cand Mali era colonie franceza, intreaga cladire este facuta din caramizi de pamant uscat la soare, legate prin intermediul unui mortar facut tot pe baza de pamant.

In interiorul zidurilor au fost introduse bucati de lemn pentru a reduce riscul aparitiei unor fisuri cauzate de schimbarile frecvente de umiditate si temperatura. Acestea servesc si ca schele pentru reparatiile anuale la care este supusa cladirea.

Moscheea seamana cu un gigantic castel de nisip cu turnuri si turnulete, ale caror terminatii sunt in forma de oua de strut, simboluri ale fertilitatii si puritatii. Cladirea a intrat in patrimoniul UNESCO in 1988.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu